Wist u dat?

Op deze pagina plaatsen wij elke maand een historische foto met een kort verhaal. Deze verhalen hebben een link met ons museum en het Land van Heusden en Altena of de Bommelerwaard.

December 2020: Een slachtoffer uit de regio

Hendrikus Kerkwijk geboren op 25 september 1918 in wijk en Aalburg aan de Wijkse (steeg) straat.

Hij meld zich als vrijwilliger( beroeps) militair waar hij in maart 1940 operationeel bij mc-lll- 2.RW ingedeeld (het 2e regiment wielrijders). Als in het voorjaar van 1940 ook voor Nederland de oorlogsdreiging verder toeneemt wordt hij in Dordrecht gelegerd in het kader van de verdediging van zuid- Holland.

Als op 10 mei 1940 het Duitse leger Nederland binnenvalt ,worden Duitse parachutisten door de Luftwaffe naar Holland getransporteerd om daar strategische punten in te nemen en de Nederlandse regering tot een snelle overgave te dwingen.

De volgende dag, 11 mei, hebben de Duitse troepen stelling ingenomen rond de brugoprit bij de Weeskinderendijk . De sectie van Hendrikus Kerkwijk rijdt in de ochtend in gesloten verband en met volle vaart de Duitsers tegemoet, waar ze met spervuur worden onthaald .
In het onstandvastig vuurgevecht vallen aan Nederlandse zijde vier zwaar gewonden en zes doden. Hendrikus Kerkwijk raakt in de aanval zwaargewond en wordt door zijn kameraden en enkele omstanders voorzichtig weggedragen naar het gemeenteziekenhuis in Dordrecht .

Daar bezwijkt hij dezelfde dag aan zijn verwondingen. Hendrik wordt 21 jaar. Deze bijzondere gebeurtenis wordt zeer curieus omschreven in diverse boeken over de strijd in en om Dordrecht

Zijn laatste rustplaats is op de algemene begraafplaats aan de Veldstraat in wijk en Aalburg nr.A234.

Geschreven door Jan Vos.

November 2020: Wachtmeester Arie de Waal

Wachtmeester gemeentepolitie te huizen Arie de Waal is geboren in wijk en Aalburg aan de polderweg die toen “DULVE” heette  (nu Aalburgse straat) op 4 juli 1917.

Oktober 2020: Veldwachter de Bruijn

Wist u dat Arie de Bruijn waar in Veen een straat naar is vernoemd in de “VERZETSWIJK DE ENG” vanaf 16 mei 1936 officieel beëdigd veldwachter was te Veen?