Wist u dat?

Op deze pagina plaatsen wij elke maand een historische foto met een kort verhaal. Deze verhalen hebben een link met ons museum en het Land van Heusden en Altena of de Bommelerwaard.

November 2020: Wachtmeester Arie de Waal

Wachtmeester gemeentepolitie te huizen Arie de Waal is geboren in wijk en Aalburg aan de polderweg die toen “DULVE” heette  (nu Aalburgse straat) op 4 juli1 917.
Arie de Waal groeide op in een boeren milieu en omgeving middenin het mooie landschap van wijk en Aalburg.
Op “DULVE” woonden markante figuren de meeste bewoners was het stropen niet vreemd.
Arie de Waal stond bekend als een bijzonder goed schaatsenrijder in het schoonschaatsen.
Op reeds jonge leeftijd  is Arie bij het korps de marechaussee gegaan en vanuit die positie bij de gemeentepolitie in Huizen terecht gekomen.

Vanuit zijn positie kwam hij in verzet terecht waarbij hij betrokken raakte bij een wapendistributie, daarvoor is hij met nog drie andere verzetsstrijders in de vroege morgen D.d.28 1944 gefusilleerd.


In Huizen is een straat naar Arie de Waal vernoemd.
Bij koninklijk besluit nr 17 van 5 December 1952 is postuum aan Arie de Waal toegekend de dapperheidsonderscheiding het kruis van verdienste voor zijn inzet in verband met vijandelijke actie door moedig en beleidvol optreden onderscheiden en daarmee het belang van het koninkrijk gediend als lid van de verzetsgroep in het Gooi.

Geschreven door: Jan Vos

Oktober 2020: Veldwachter de Bruijn

Wist u dat Arie de Bruijn waar in Veen een straat naar is vernoemd in de “VERZETSWIJK DE ENG” vanaf 16 mei 1936 officieel beëdigd veldwachter was te Veen? Dat hij 29 januari 1898 in Rockanje is geboren en getrouwd was met Anna Schippers. Vanaf 26 januari 1927 veldwachter was in Schoonhoven.

Hij is gefusilleerd 8 maart 1945 op Fort de Bilt tegelijkertijd met de overige verzetsstrijders in veen. Arie de Bruijn is later herbegraven op het ereveld in Loenen

Foto: de Bruijn bij een Dorsmachine
Voordat veldwachter de Bruijn zijn opleiding volgde bij de marechaussee hij werkzaam was als machinist bij een loonwerker in Voorne-Putten.

Geschreven door: Jan Vos