Een afschuwelijke moord die nog steeds indruk maakt op de Andelse bevolking. In het Dorpsblad van Andel, “Aktu-Ael”, schrijft Teus van Tilborg, in het nummer 31ste Jaargang nummer 8 van april 2023 en 31ste Jaargang nummer 9 van mei 2023, over deze gebeurtenis. Zijn verhaal is hier te lezen.
Archieven: Timeline Stories
Timeline Post Type Description
Andel zwaar gebombardeerd
Op maandagavond 27 november 1944 werd Andel door Engelse vliegtuigen zwaar gebombardeerd. Waar het weer de bedoeling zou zijn geweest een lossend schip bij de graansilo te raken, kwamen de bommen precies terecht in het centrum van het dorp. Er waren acht doden en 23 gewonden. Er lagen vijf huizen in puin
Kristalnacht
In de nacht van 9 op 10 november 1938 werden in nazi-Duitsland 1.500 synagogen vernield, 400 joden vermoord en 30.000 joodse mannen naar concentratiekampen gedeporteerd. De nacht ging de geschiedenis in als de Kristallnacht.
Bombardement Meeuwen
In december 1940 werd door de Duitsers een lichtbaken opgericht in een weiland ten noorden van Meeuwen. Deze hoge mast met elektrisch draailicht was een oriëntatiepunt voor Duitse vliegtuigen op weg naar Engeland en straalde een grote hoeveelheid licht uit over de omgeving. Tussen december 1940 en januari1942 is een tiental Britse luchtaanvallen uitgevoerd op het lichtbaken.
Zwarte dag voor Meeuwen
De laatste dag van het jaar 1944 was een zwarte dag voor Meeuwen. De kern van het dorp werd compleet verwoest. Flight Lieutenant Lucien Lelarge was een van de Flight Commanders die samen met 12 Spitfires van 349 squadron, 8 Typhoons van 263 squadron en 8 Typhoons van 266 squadron Meeuwen bestookten en bombardeerden met 5,2 ton brisant. 28 panden werden totaal verwoest, 12 werden zwaar beschadigd en 11 licht beschadigd,
Geallieerden steken de Maas over
Na de capitulatie op 5 mei trokken de Duitsers zich zelfstandig terug uit Altena. De Duitsers trokken zich terug naar Gorinchem en vervolgens Meerkerk. Op 9 mei trokken de laatste Duitsers zich terug. De Binnenlandse Strijdkrachten namen het bevel over.
De bruggen bij Wijk en Aalburg gesprongen
De Duitse opmars door Noord-Brabant ging snel. De Duitsers bereikten ook snel Heusden. Daarom werd besloten om zowel de brug over het Heusdense kanaal als de Heusdensebrug te laten springen.
Merwederazzia
Op 16 mei 1944 werden er een groot aantal jonge mannen opgepakt en kwamen bekend te staan als de Merwedegijzelaars. De gijzelaars waren veelal afkomstig uit Sliedrecht, Giessendam, Hardinxveld, Werkendam en de Biesbosch.
D-Day – Landingen in Normandië
Op 6 juni 1944 vond D-Day plaats. Met deze grootschalige landing op het strand van Normandië begon in de Tweede Wereldoorlog de bevrijding van West-Europa.
Geen oranje in Veen
De Burgemeester van Veen maakte bekend dat de bevolking niet langer haar gezindheid voor de koningin of het Huis van Oranje tot uitdrukking mag brengen. Dit betekende geen oranje kleding meer, geen grote bijeenkomsten, geen versieringen en niet het dragen van insignes. Iedereen die zich niet aan de nieuwe regels hield, werd zwaar gestraft.