Joseph Normand Robichaud – Oorlogsgraf Wijk en Aalburg

Op 11 december was het 76 jaar geleden dat Joseph Normand Robichaud om het leven kwam. Normand ligt begraven op de begraafplaats in Wijk en Aalburg (zie foto 2).

Normand is geboren op 15 mei 1925 en is afkomstig uit Atholville in Canada. Hij kwam uit een gezin met vier kinderen. Hij had een broer, die gestationeerd was in Afrika tijdens de oorlog, en twee zussen. Voordat Normand in dienst ging werkte hij bij een timmerbedrijf. Op 1 september 1943 ging hij in dienst en doorloopt zijn training. Op 3 juni 1944 komt Normand aan in Engeland en verblijft hier tot 20 juli 1944. Vervolgens is Normand vertrokken naar het Europese vasteland. Via Frankrijk komt Normand in de winter van 1944 aan het front bij de Maas. Normand is onderdeel van Lincoln and Welland Regiment. Op 11 december wordt er in de buurt van Hedikhuizen een kleine patrouille uitgezet naar de noordelijke oever van de Maas. Normand gaat samen met acht anderen in een canvas boot naar de overkant.  Er stond een sterke stroming, maar toch weten de mannen bijna de overkant te halen. Bij het naderen van de oever liep plotseling de rechterkant van de boot leeg, met als gevolg dat de boot vrijwel onmiddellijk zonk. Acht mannen komen om, vermoedelijk zijn ze verdronken. Ook Normand bevindt zich onder de slachtoffers. Soldaat Hill weet terug te zwemmen naar de zuidelijke oever. Later heeft Hill nog een verklaring afgelegd over het drama wat zich had afgespeeld (zie foto 3).

Ook is er een verslag van een andere ooggetuige, van Ken Rowland. Rowland had als taak om de boot, waar een telefoon aanwezig was, te voorzien van een met rubber bedekt draad. Rowland beschrijft het volgende: Plots was er een verschrikkelijke opschudding in de rivier. De mannen aan wal konden niet zeggen of ze schoten hoorden of gewoon geschreeuw toen plotseling de lijn verslapte. We renden langs de rivier in het donker om te zien wat we konden vinden en toen ging ik terug naar de radio om terug te bellen naar BHQ. Een van de mannen van de patrouilleboot kon in het ijskoude water naar de kust zwemmen en maakte zijn weg terug naar waar ik nog steeds dienst had. Deze soldaat was woedend dat de boot kapseisde en de andere mannen waarschijnlijk verdronken. Ik wist niet wat ik moest zeggen. Ik voelde me vreselijk! Niemand wist zeker of de mannen waren verdronken of gevangen waren genomen omdat hun lichamen nooit waren gevonden.

Het lichaam van Normand wordt later gevonden in de buurt van Wijk en Aalburg (zie foto 4). Normand wordt begraven op de begraafplaats in Wijk en Aalburg. Zijn tijdelijke kruis (zie foto 5) is inmiddels vervangen. Normand is 19 jaar geworden. Een soldaat die zijn leven heeft gegeven voor onze vrijheid.

Bronnen:

– https://dodenherdenkingaalburg.nl/joseph-normand-robichaud/
– https://www.veterans.gc.ca/…/canadian…/detail/2766642