Dussen – B17F Flying Fortress

Missie
Op 11 november 1943 nam de Amerikaanse B-17F Flying Fortress-bommenwerper, genaamd The Wild Hare 42-30795, vanaf de thuisbasis Great Ashfield in het zuiden van Engeland deel aan een bombardement op rangeerterreinen bij de stad Münster.

Crash
In de buurt van Heusden werd The Wild Hare ’s middags rond 14:40 uur op de terugweg aangevallen door vier Duitse Messerschmitts Bf-109 van Stab I./JG1. Tijdens de missie werd het vliegtuig al aangevallen door Duitse luchtafweer en werd geraakt in de binnenste bakboordmotor, die in brand vloog. De snelheid van het vliegtuig verminderde en het viel uit de formatie, waardoor het een gemakkelijke prooi werd voor Duitse jagers. De piloten McGowan en Bufkin slaagden erin het toestel nog een tijdje in de lucht te houden, maar na de aanval bij Heusden was er geen houden meer aan. 1st Lt. John P. McGowan gaf bevel aan de tienkoppige bemanning om te springen, waarbij één bemanningslid dodelijk werd getroffen. Radiotelegrafist Sgt. James French, hangend aan zijn parachute, werd vermoedelijk door een Duits jachtvliegtuig neergeschoten en overleed voordat hij het ziekenhuis in ‘s-Hertogenbosch kon bereiken. De B-17 crashte uiteindelijk nabij Dussen.

Van de tienkoppige bemanning slaagden uiteindelijk alleen bommenrichter Tom Applewhite en boordwerktuigkundige Malavasi erin uit handen van de Duitsers te blijven en konden ze via een vluchtroute door België en Frankrijk terugkeren naar Engeland. De anderen, behalve French, werden krijgsgevangen gemaakt.