Tour ‘Kapelsche Veer’

Let op! Ook in de tour ‘het front aan de Bergsche Maas’ gaan we naar het Kapelsche Veer. De tour ‘Kapelsche Veer’ gaat dieper en uitgebreider in op de slag.

De strijd begon eind december 1944 toen de Polen probeerden de Duitsers te verdrijven uit de Overdiepse polder. Helaas mislukte deze poging. Op 6 januari 1945 probeerden de Polen het nogmaals, maar ook deze keer mislukte de poging. De Duitsers hadden zich ingegraven en wisten het bruggenhoofd goed te verdedigen. Op 13 januari waagden Britse Royal Marine Commando’s samen met Noorse commando’s een poging, maar ook deze mislukte. Wat volgde was een grote operatie uitgevoerd door de 4e Canadese pantserdivisie. Op 26 januari startte de aanval op het bruggenhoofd, onder de codenaam Operatie Elephant. De geallieerde legerleiding had een strijd verwacht van enkele uren, maar dit werd helaas vijf dagen. Op 31 januari trokken de laatste Duitsers zich terug. De Strijd om Kapelsche Veer was voorbij.

Tijdens onze tour rondom de Strijd om Kapelsche Veer gaan wij in op de complete slag. Beginnend bij de oorzaken en de aanloop, vervolgens op de drie mislukte pogingen en tenslotte op de laatste succesvolle poging (operatie Elephant). Onze gidsen nemen dag voor dag de Strijd om Kapelsche Veer door en gaan in op de details van de slag.

Programma
De tour begint om 09.00 uur bij het gemaal Gansoyen (Jachthaven ‘T Stukske) aan de Gansoysensteeg in Waalwijk. Daarna verplaatsen we ons, met enkele tussenstops, naar het Kapelsche Veer. De tour wordt rond 11:30 uur afgesloten bij het monument van de Strijd om Kapelsche Veer. Tijdens de tour wordt er gebruik gemaakt van originele kaarten, foto’s en ander relevant materiaal. Let op! Deze tour is exclusief vervoer, u bent hier zelf verantwoordelijk voor.

Bij de tour is inbegrepen:
– Rondleiding door Footsteps in History
– Koffie/thee/fris + koek

Voor onze battlefieldtours gelden onze algemene voorwaarden.

Datum Tijd Kosten Beschikbare plaatsenOverig
18-05-202409:00 – 12:00 uur€108Exclusief vervoer

Aanmelden?

Vul het onderstaande contactformulier in. Binnen 24 uur ontvangt u van ons een bevestiging van uw reservering. Heeft u geen bevestiging ontvangen? Stuur dan een mail naar oorlogsmuseumveen@gmail.com

    Onderstaande video maakten de Canadezen over de Strijd om Kapelsche veer. Hoewel de beelden niet van de daadwerkelijke slag zijn, geeft het wel een beeld van de veldslag.