Wijk en Aalburg – Halifax Mk. III

Missie
In de avond van 20 juli 1944 steeg de Halifax MKIII MZ312 ZA-E met de bemanning om 23:06 uur op vanaf vliegveld Melbourne in Engeland voor een raid op Bottrop in Duitsland.

Crash
Op de terugweg werd het toestel van achteren aangevallen door nachtjagerpiloot Feldwebel Heinz Misch van de 7./NJG 2, die met een Junkers Ju 88 G-1 vloog en vanaf het vliegveld Volkel was opgestegen, waardoor er brand ontstond in de rechtervleugel.

Op 21 juli om 01:45 uur crashte de Halifax op de oever van de Kreek aan de Molendijk te Wijk. Alle bemanningsleden slaagden erin te springen, behalve de staartschutter, Sgt Francis Tough (22), die reeds dodelijk was getroffen door granaatscherven. Piloot F/O A.H.G. Bond, boordwerktuigkundige Sgt C. Bird, navigator F/Sgt R. Ayton, bommenrichter F/O G.L. Williams en boordschutter F/Sgt K.W. Pope werden door de Duitsers krijgsgevangen genomen. Tough ligt begraven op de Algemene Begraafplaats van Wijk en Aalburg.

Het is niet duidelijk of radiotelegrafist/boordschutter Sgt A. Lowrey ook gevangen is genomen of toch nog heeft weten te ontsnappen, aangezien hij niet voorkomt op de POW (prisoner of war) lijsten.

In het verleden heeft Jan Vos de crash verder onderzocht, lees zijn verhaal op BHIC.